Reklama
 
Blog | Miloš Čermák

Udělejte si pohodlí, na „domácí násilí“ nehleďte

Blogovací systém Respektu má za sebou dva týdny úspěšného provozu. Adamu Javůrkovi se podařilo "rozblogovat" téměř padesát lidí, díky nimž se na našich webových stránkách objevila spousta výborných a několik mimořádných textů. Každý týden oceňujeme (i finančně) tři nejlepší z nich, tentokrát bych - vzhledem k okolnostem - rád upozornil také na nejvtipnější odstavec. Jeho autorem je Pavel Klusák a týká se právě probíhající "vnitroredakční krize".

Klusák píše: "Připadám si, jako když mě známí pozvou na návštěvu, a sotva přijdu, strašně se pohádají. Nevíte přesně kvůli čemu, není na to pěkný pohled, tak tam tak sedíte." Ano, řeč je o sporu mezi mnou a redaktory, kteří minulý týden dali až na pár výjimek výpovědi.

Je to nemilé. Pro mě, pro redaktory, výhledově i pro čtenáře a pro celý Respekt. Je to nemilé i pro náš blogovací systém. Klusákovo přirovnání je trefné a já se cítím podobně zahanbeně jako hostitelé, kteří dlouho lákali milé hosty na návštěvu, a když ta návštěva konečně přišla a pohodlně se posadila, tak hostitelé třískají nádobím a hrají hostům nepěkný tyjátr. Takže promiňte.

Na druhou stranu, co může být pro blogery lepšího než taková vzpoura v názorovém týdeníku? Není snad snem každého blogera zaznamenávat bouřlivé události, komentovat je, provokovat a vyvolávat diskusi? Pamatuji se, že jsme si někdy ve čtvrtek večer s Adamem Javůrkem přes ICQ nebo Skype psali, že jsme zvědaví, kdy se ke krizi v redakci objeví na blozích první články. "Teď se ukáže, jestli jsou to opravdoví blogeři," odpověděl jsem mu. Za pár hodin mi od Adama přišla zpráva: "Jsou to blogeři!", a odkaz na první text od Petra Olmera. V neděli večer mi hlásil, že víc než polovina textů na blogovací "homepage" se týká Respektu.

Reklama

Vím, všeho moc škodí, a jsem proto rád, že v pondělních textech už zase převažují nová témata. Za sebe mohu slíbit, že se pokusíme vnitroredakční krizi vyřešit co nejdřív, a hlavně tak, aby to bylo ve prospěch Respektu i čtenářů. Blogovacího systému se tenhle poprask vlastně netýká. Takže ještě jednou: děkujeme za návštěvu, udělejte si pohodlí a bavte se. A na trochu toho domácího násilí nehleďte.