Reklama
 
Blog | Miloš Čermák

Pokousaný investigativní reportér (a další špeky)

Co všechno se může stát, když novinář pracuje na investigativní reportáži? Může čelit hrozbám, slovním útokům, ale také skončit v nemocnici. Tak jak se to stalo minulý týden investigativnímu reportérovi Johnu Mattesovi z amerického San Diega. Obchodník s nemovitostmi Sam Suleiman, obviněný z podvodů, mu zlomil několik žeber, poranil ho v obličeji a dokonce ho také pokousal.

Pomáhala mu v tom jeho žena, která Mattese nejdřív pokropila vodou a pak ho také několikrát udeřila do tváře plastikovou lahví. Celý incident natočil kameraman místní televize FOX6. Jak se někdy říká, dávejte pozor. Tyto záběry mohou být pro slabší novinářské povahy poněkud drastické.

No a komu to nestačilo, pro toho mám pár perliček ze své sbírky moderátorských a reportérských kuriozit. Dělat v televizi je prestižní džob, někdy je to však i před kamerou tak nějak nalevačku.

  • Například když reportérovi před živým vysíláním nesedne svačinka. Upřímně řečeno nevím, jestli to je skutečné, nebo nafilmované, ale každopádně je to poměrně nechutné. Mimochodem, videoklip se jmenuje "butterflies in his stomach", což je poetická anglická fráze pro incidenty tohoto typu. Nevím, ale podle mě to s motýly nic společného nemá.
  • Po Praze se televizní štáby pohybují v oježděných dodávkách nebo kombících, v Americe si televizní stanice sem tam najmou vrtulník. To když je třeba například natočit automobilovou honičku anebo udělat jinou prácičku z ptačí perspektivy. Ovšem pozor, je třeba najmout šikovného pilota, a ne nějaké trdlo. Anebo byla chyba ve vrtulníku?
  • Natočit reportáž o bezpečnostním plotě, ve kterém je "napuštěno" šest tisíc voltů, je práce pro novinářského zelenáče. Nic těžkého. Tedy v případě, že produkce takovému reportérovi nezapomene říct, že na ten plot je … jaksi … nebezpečné sahat. Výhoda je, že novinář se pak do newsroomu vrací doslova nabitý energií.
  • Pojďme do sportovního prostředí. Všichni víme, že se zápasy amerického wrestlingu není všechno tak úplně v pořádku. A že když diváci vidí, jak sebou dvousetkilové hroudy masa mlátí o žíněnku, že to má ke skutečnému zápasu daleko. Ale nesmíte se o tom bavit s wrestlingovými šampióny. Pak to výjimečně může být i doopravdy. Nebo ne?
  • Správný ekonomický reportér se šťourá ve výročních zprávách a ve finančních uzávěrkách, a to tak dlouho, než se nějakým podvodníkům dostane na zoubek. Důležitou podmínkou však je, že má sám zuby v pořádku.
  • Kdo by neměl nutkání – když vidí na ulici reportéra natáčícího takzvaný stand-up – skočit do obrazu a zamávat mamince? Jistě, každý z nás. Ale málokdo má tolik vytrvalosti, aby reportéra dokonale natočil. Tedy promiňte, chtěl jsem napsat vytočil.
  • Zamávat mamince je jedna věc … ale pak jsou na ulicích parchanti, kteří reportéra při živém vstupu rovnou zkoulují. V tomto případě to bylo na jeho objednávku, takže ho netřeba litovat. I když některé koule mohly být menší.
  • Někdy mají respondenti chuť reportéra, který s nimi dělá rozhovor, na místě zabít. A někdy mají plné právo to udělat.
  • Máte chuť na něco lehce pikantního? Pak vězte, že platí nejen pravidlo, že se nemá dráždit had bosou nohou, ale neměly by se dráždit ani herečky, a to nevhodnými otázkami. V tomto případě otázkou, co říká tomu, že ji jeden bulvární časopis nazval děvkou.
  • A na závěr můj oblíbený klip. Novinařina je profese, při které jde o život, a nemusí to být nevyhnutelně reportérská práce ve válečné vřavě. Vůbec ne. Nástrahy čekají všude, dokonce i ve studiu. Upřímně doufám, že moderátorka nakonec vyvázla bez zranění a hlavně že české televize přece jen víc dbají na technické vybavení.
Reklama